Orijentacija objekta i prostorija

Pravilnom orijentacijom objekta, odabirom veličine i pozicije prozora, kao i termalne mase  postiže   se osvetljenost prostorija  dnevnom svetlošću i dobitak toplote od sunčevog zračenja.  Pravilnim senčenjem se optimizuje upotreba sunčevog zračenja. Cilj  je postizanje  balansa  između toplotnih dobitaka i osvetljenosti sa jedne strane i  faktora kao što su buka, privatnost i  zaštita od vetra sa druge strane.

 

-Prostorije  koje su okrenute ka jugu  će imati dobro dnevno osvetljenje  i  tokom čitave  godine dobitke od sunčevog zračenja. U letnjem periodu im je  potrebno senčenje da nebi dolazilo do pregrevanja u letnjem periodu. Pogodne su za dnevni boravak .

 

-Prostorije koje su okrenute ka istoku će imati dobro jutarnje osvetljenje i toplotne dobitke u tom  periodu. U letnjem periodu im može biti potrebno vertikalno senčenje da ne bi došlo do pregrevanja prostorije. Pogodne za spavaće sobe, kuhinje i  trpezarije.

 

-Prostorije okrenute ka zapadu će imati dobro osvetljenje popodne. Može postojati potreba za vertikalnim senčenjem da se izbegne pregrevanje u letnjem periodu. Pogodne za  spavaće sobe i  dnevni boravak.

 

-Prostorije okrenute ka severu neće imati  dovoljno dnevnog svetla  tokom čitave godine. Imaće male toplotne dobitke i pogodne su za kupatila, toalete i stepeništa.

 

Na narednoj slici je prikazan generalizovan raspored prostorija, odnosno kojoj prostoriji odgovara koja pozicija, što  nije uvek ostvarivo jer  svaki objekat mora da se prilagodi stvarnim uslovima na terenu.

admin Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *