Daske na zidu dnevne sobe

Drvo kao obloga na zidu može biti sjajan detalj i osveženje za prostoriju. U prošlosti je lamperija bila česta pojava, ali u poslednje vreme sve je više projekata u kojima se koristi staro drvo, najčešće od starih paleta. To mogu biti i novi materijali, kao što su daske ili laminati za pod.

U nastavku ćemo vam predstaviti projekat u kome su za oblaganje zida upotrebljene daske koju su namenjene za pod. Ideja je bila da se upotrebe reciklirani materijali. U pitanju je veoma kvalitetan parket koji je pravljen od više slojeva drveta. Osnova je sedmoslojna šperploča, a završni sloj je furnir od oraha debljine 3mm. Kad kažemo parket, ne mislimo na standardne dimenzije parketa, nego na daske dimenzija 10cm x 160cm i debljine 1,3cm. Parket je bio postavljen u novom stanu, ali zbog greške majstora koji je obavljao posao, morao je biti uklonjen i postavljen novi. Ljubaznošću drugara, skinut parket stigao je u ruke majstora. Drugar je želeo da ostane anoniman, pa mu se zahvaljujemo sa HVALA LIĆIMURE. Pošto je prilikom uklanjanja napravljeno dosta oštećenja na daskama, a sa donje strane je ostalo lepka za parket, pa čak i betonske košuljice na koju je bio zalepljen, nije se mogao ponovo upotrebiti kao parket. To je bila idealna prilika da se materijal reciklira i upotrebi u potpuno drugu svrhu, a ne samo baci ili u krajnjem slučaju spali. Mislimo da je ideja odlična i da je “URADI SAM” majstor uspeo u svojoj nameri.

Zamisao je bila da daske izgledaju rustično, po njegovim rečima : “Kao da su stajale na ambaru 100 godina” . Daske su bile samo premazane uljem, nisu lakirane, što je u mnogome olakšalo pripremu.

Upotrebljene su razne alatke i priručna sredstva kako bi simulirali oštećenja na daskama koja bi inače nastala tokom godina upotrebe.

Nakon mehaničkih oštećenja koja su naneta šrafovima, čekićem, ključevima pa čak i udarcima lanca, prešlo se na drugi korak. Drvetu je bilo potrebno promeniti i boju, za to je primenjen jedan trik koji je i nas iznenadio.

Bilo je potrebno malo “hemije” 🙂 , a glavni akteri su bili crni čaj, sirće i metal.

Crni čaj vam sigurno ne zvuči kao nešto što bi moglo da oboji drvo. On jeste tamne boje ali kada ga nanesemo na drvo praktično je nevidljiv, kao da nismo ništa uradili. To je bio prvi korak. Na narednoj slici se vide dve daske, desna je premazana crnim čajem, a leva nije. Jedino što može da se primeti je da su oštećenja napravljena šrafovima malkice došla do izražaja i to je sve .

Za sledeći korak u posebnu teglicu je nasuto obično alkoholno sirće i u njega je potopljena čelična vuna ( možete je kupiti u bilo kojoj farbari ). Nakon nekoliko dana, sirće je odradilo posao i čelična vuna je potpuno korodirala i rastvorila se, čime je bezbojno sirće postalo crna tečnost.

Sada je bilo vreme za magiju, na prethodno premazane daske crnim čajem, naneto je sirće sa rđom. U nastavku možete videti šta se događa, u pitanju su bili minuti u kojima su se mogle uočiti promene na drvetu.

Objasnićemo ukratko šta se desilo. Tanin iz čaja je reagovao sa rđom iz tečnosti i drvo je počelo da dobija rustičnu boju. Nije bilo nikakvih neprijatnih mirisa jer je alkohol iz sirćeta nestao u hemijskoj reakciji i drvo je bilo suvo i spremno za upotrebu nakon nekoliko minuta. Probno postavljanje je obavljeno na betonu u dvorištu, zbog premeravanja i raspoređivanja dasaka. Takođe je plan bio da nekoliko dasaka bude obojeno u nijansu bele ili zelene.

Boja za drvo je naneta u tankom sloju i ne na celu površinu daske, pa je odmah zatim prebrisana krpom, kako bi izgledalo kao da je stara i oštećena.

U duhu reciklaže u projekat je uvršten još jedan detalj koji ne treba zanemariti. Prilikom renoviranja PUB-a koji se zove “CORTO”, a ljubaznošću vlasnika, na poklon je dobijena metalna ploča sa isečenim konturama strip junaka po imenu Korto Malteze ( eng. Corto Maltese ). Kako je majstor jedan period života proveo kao mornar nemirnog duha i pustolov, isto kao i strip junak, ploča je našla svoje mesto na zidu.

Daske su postavljene na prethodno pripremljene vertikalne letve po istom principu po kome se postavlja lapmerija. Jedina razlika je što su daske prčvršćene šrafovima na vidnom mestu. Odabrani su crni šrafovi koji se koriste za gipsarske radve. Označen je prostor gde će se nalaziti metalna ploča i obojen u belu boju, kako bi isečeni deo do izražaja. Postavljanje je početo od plafona ka podu, kako bi gornje daske bile cele, bez potrebe za sečenjem po dužoj strani.

Nakon postavljanja metalne ploče, postavljena je plitka polica u obliku pravougaonika. Napravljena je od dasaka i posebno sečenih komada drveta koji se inače nalaze u uglovima gajbica za voće.

Na kraju, ideja sprovedena u delo izgleda ovako…….

Naknadno je ugrađeno led osvetljenje koje služi i kao večernja lampa.

U planu je još nekoliko detalja koji treba da upotpune efekat, nećemo otkrivati o čemu se radi dok se ne realizuju, ali ćemo svakako pisati o njima kad dođe vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *