Off-greed tiny hose- VIGIA

Portugalski ‘Madeiguincho’ osnovala je porodica stolara, a domovi firme pokazuju svoju stručnost u pogledu izgradnje upotrebom drveta. Vigia je najnoviji primer njihove stručnosti i stila izrade i pruža svetlao dom koji radi van mreže (Off-greed).

Zasnovana na prikolici sa dve osovine i ima dužinu od 7 m. Kao što je pomenuto, obrađena je u drvetu, iznutra i spolja, a takođe ima velikodušno zastakljivanje, osiguravajući da puno prirodnog svetla prožima unutrašnjost. Kad je vlasnik u drugačijem raspoloženju tu su drveni kapci postavljeni da kontrolišu količinu svetlosti koja ulazi u prostor.

Staklena vrata zaista otvaraju centar kuće ka spolja. Ovaj prostor zauzima kuhinja, koja sadrži sudoper, mnogo prilagođenih ormara i električnu ploču za kuvanje, plus prostor za frižider / zamrzivač. Uz kuhinju je dnevni boravak, koji izgleda udobno i uključuje sofu u obliku slova L, peć na drva, plus nešto prostora za odlaganje i ukrasni prozor.

Na suprotnoj strani kuće od dnevne sobe nalazi se kupatilo. Ovde je toalet za kompostiranje, pored lavaboa i tuš. Neuobičajeno za malu kuću, kupatilo takođe ima sekundarni ulaz i može mu se pristupiti spolja.

Postoji samo jedna spavaća soba u Vigi, to je prostor u potkrovlju kojem se pristupa pomoću fiksnih merdevina. Sama spavaća soba je tipičan primer male kuće, sa niskim plafonom i bračnim krevetom.

Sa nizom solarnih panela na krovu koji se može nagnuti prema Suncu kako bi se maksimizirala efikasnost i sistemom baterija, Vigi nije potrebna dodatna energija. Takođe su postavljeni rezervoari za vodu.

Izvor: Madeiguincho, NewAtlas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *