John Deere pogonjen Amonijakom
Raste interesovanje za alternativne izvore goriva za traktore koji pomažu da se izbegne teško zagađenje dizelom, a s obzirom na njegovu široku upotrebu kao poljoprivrednog đubriva, amonijak bi mogao biti samo glavni kandidat. Startup kompanije Amogi sa sedištem u Bruklinu je prvi u ovoj oblasti. Kompaniji je pošlo za rukom da  svoj sistem sa nultom emisijom ugradi u traktor John Deere srednje veličin kako bi napravio prvo teško vozilo na amonijak.

Videli smo brojne zanimljive koncepte koji imaju za cilj smanjenje zagađenja koje stvaraju traktori. Ovo uključuje brojne električne opcije, od kojih neke tvrde da su najpametniji traktori ikada, a čak i one koje pokreće Metan, za koje se tvrdi da emituju 80 posto manje CO2.

Amonijak kao izvor goriva pokazao je svoj potencijal u nekoliko načina transporta, uključujući brodarstvo i avijaciju. Ostaju važna pitanja o najefikasnijem načinu crpljenja energije iz Amonijaka i kako možemo očistiti energetski intenzivne procese uključene u njegovu proizvodnju, ali Amogi veruje da je njegova tehnologija spremna da iskoristi svoj ogroman potencijal. 

 

Njegov energetski sistem se sastoji od rezervoara za skladištenje amonijaka u tečnom obliku, koji se ubacuje u "visoko efikasne" module za koji ga dele na azot i vodonik. Dobijeni vodonik je ono što pokreće gorivnu ćeliju sistema, za koju Amogi kaže da može da obezbedi stalnu snagu nekoliko sati u isto vreme. Kompanija kaže da njeno rešenje nudi pet puta veću gustinu energije na nivou sistema od litijum-jonske baterije, na više od 700 Vh/kg. Ovaj energetski sistem je integrisan u inače standardni traktor John Deere sa mogućnošću obavljanja redovnih poljoprivrednih zadataka, ali bez uobičajenih emisija. Amogi kaže da je traktor vođen na nekoliko ekskurzija sa punjenjem goriva između, za koje napominje da je brzo i jednostavno kao dopuna gasom konvencionalnog vozila.

Kompanija kaže da su tehnološka poboljšanja u protekloj godini dovela do 20-strukog povećanja kapaciteta energije njenog energetskog sistema zasnovanog na amonijaku. Ovu demonstraciju traktora vidi kao važan prvi korak u svojim naporima da se dekarbonizira drugi teški transport, kao što su kamioni i transport, sa daljim demonstracijama planiranim u narednoj godini.
Izvor: Amogy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *