VW Camper – electric

Potpuno električni kamper kombiji su se do sada bili ograničeni na konceptualne automobile i veoma retko pojavljivali na Evropskom tržištu. Ono što je svet zaista želeo da vidi je Volksvagen Bulli kamper kombi sa udobnim tlocrtom i čistom baterijom. VV ima jedan u svojim planovima, ali to se neće dogoditi još nekoliko godina.
U međuvremenu, nemačka kompanija Flovcamper izašla je na tržište sa Friedom Voltom.
Zasnovan na VV T5/T6, novi kombi menja svoj motor sa unutrašnjim sagorevanjem za potpuno električni pogon i dobija fleksibilnu, modularnu unutrašnjost za pet sedišta i može da ugosti do četiri osobe. I, da, ima čak i toalet.
Flovcamper se udružio sa nemačkim specijalistom za električnu konverziju Naekt Automotive GmbH kako bi kreirao model kamper kombija za kojim je svet RV (Recreation Vehicle) žudeo otkako su EV-ovi počeli da postaju sve popularniji. Ne samo da je Frida Volt veća od malih kombija koji su do sada dominirali u nekoliko električnih kampera, već je to i svetski poznati Folksvagen Bulli, i dolazi sa toaletom koji zvaničnom Folksvagenu Kaliforniji nedostaje.

Frieda Volt počinje svoje putovanje kao polovni kombi T5 ili T6, a Flovcamper preferira one sa oštećenim motorima. Na ovaj način, čak i ne mora da se oseća loše zbog odbacivanja starog motora koji emituje izduvne gasove koji troši gorivo, radeći sa Naektom na zameni električnim pogonom. Flovcamper ističe da ovaj plan akcije u suštini udvostručuje Voltove ekološke karakteristike, dajući starom kombiju novi život, a istovremeno ga čini EV sa nultom emisijom.

Uklanjanjem motora, menjača, izduvnih gasova i drugih nepotrebnih delova vezanih za ICE, Naekt oslobađa prostor i instalira litijum-jonsku bateriju od 72 kVh nikl-mangan-kobalta (NMC) u podvozju. Kupci takođe mogu povećati kapacitet opcionom dodatnom baterijom od 18 kVh u odeljku za rezervni točak.
Pogonska snaga dolazi od električnog motora od 110 kV (148 KS) sa obrtnim momentom od 255 Nm (188 lb-ft). Proces restomodiranja takođe uključuje zamenu istrošenih komponenti, kao što su kočnice ili ležajevi točkova, novim VV delovima i pretapaciranje prednjih sedišta.

Flovcamper procenjuje da zamena ICE-električnog pogona donosi samo do neto dobitka od 50 kg, pomažući e-busu da postigne najveći domet između 300 i 320 km. To bi moglo biti prilično skromno za kopnenu ekspediciju širom Evrope i Azije, ali bi trebalo da bude dovoljno praktično za putovanje po Nemačkoj i susednim zemljama bez previše neprijatnosti zbog obaveznih zaustavljanja na naplati. Svesni smo da je moguće izvesti duža, ambicioznija putovanja električnom kamperom uz malo planiranja, strpljenja i odlučnosti.

Flovcamper održava stvari održivim unutar kamper kabine, oslanjajući se na materijale kao što su nameštaj od nauljenog drveta, prostirke od plute i ukrasi od kore od jabuke. Prenosi tlocrt iz tradicionalne ICE Friede, osnovnog modela koji je evoluirao iz originalnog Flovcamper deteta cveća. Taj raspored uključuje kuhinju sa naslaganim kutijama iza vozačevog sedišta, sklopivu zadnju klupu sa tri sedišta koja se pretvara u krevet dimenzija 160 k 187 cm i opcioni krov koji se može podići zajedno sa krevetom.

Kao i drugi Flovcamper kombiji, Frieda Volt ima fleksibilan raspored sa multifunkcionalnom opremom dizajniranom da ide u korak sa neograničenom spontanošću života u kombiju. Visoka kuhinjska kutija direktno iza vozačevog sedišta sadrži 21-L kompresorski frižider i skladište ispod, dok kraća zadnja kutija sadrži sudoper sa umivaonikom od nerđajućeg čelika, ručnu prskalicu i kanistere za svežu i otpadnu vodu koji se nalaze ispod. Peć sa jednim gorionikom dolazi standardno, a druga se može dodati opciono za fleksibilno podešavanje sa dva gorionika. Za razliku od nekih drugih električnih kamper kombija, kopnenih kamioneta i karavana, Flovcamper nije u potpunosti istrgao gorivo na gas, koristeći peć na gas.

Oni koji više vole da kuvaju na otvorenom mogu da montiraju sto koji se može okrenuti sa unutrašnje na spoljanu stranu neposredno ispred kliznih vrata na strani suvozača. Drži mali šporet, a dugačko crevo proteže prskalicu za sudoperu kroz vrata gde može da napuni lonce ili da se upari sa sklopivim umivaonikom da igra ulogu sudopere. Flovcamper takođe nudi opcione zadnje kutije za skladištenje tereta koje se udružuju kao kuhinja na vratima prtljažnika i klizna vrata na strani vozača i preklopne radne ploče koje predstavljaju treću opciju kuhinje na otvorenom.

Slavina za kuhinjski sudoper takođe funkcioniše kao tuš na otvorenom sa spoljnim nosačem. Dostupni toaleti za suvo razdvajanje između kuhinje i zadnje klupe, sakriveni drvenim zaklonom i futrolom od tkanine.

Tako elektrificirani Volt kamper nudi svu glavnu opremu za kuhinju i kupatilo, fleksibilan raspored kuvanja u zatvorenom/spoljašnjem, pet sedišta i do četiri ležaja za spavanje. Pogon na baterije ili ne, to je efikasan mali kamper.

Još nisu poznate zvanične informacije o cenama Volt-a. Izveštaji nemačkih RV medija sugerišu da će kombi startovati od 60.000 evra, što bi bila velika pobeda za Nemce i Evropljane koji traže praktičan električni kamper kombi po pristupačnoj ceni. Imajte na umu da se određena oprema, uključujući krov i toalet, nudi kao opcioni dodaci na standardnoj Friedi, tako da će potpuno opremljena četvorokrevetna Frieda Volt sa toaletom sigurno koštati više od osnovne.

 

Izvor: Flowcamper, NewAtlas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *