Veštačka stena u kući

Danas imamo jednu zanimljivu priču. Naime, roditelji dva dečaka od 5 i 8 godina odlučili su da na jedan zid u hodniku postave veštačku stenu. Zid je poprilično veliki, visok 4m a širok 2m.

Kažu da se ideja za tako nešto rodila zbog toga što oba dečaka, a posebno stariji vole da se penju svuda. Stena je postavljena u kuću, kako bi tokom cele godine klinci mogli da uživaju u pentranju.

Pre početka radova, prikupili su nephdone informacije , koji matirijali se koriste i gde se sve može pribaviti.

Počeli su sa pločama koje će biti montirane na zid, izbor je pao na BLAŽUJKU debljine 18mm. Kupljene su tri ploče. Može da se koristi i šper ploča, ona može biti i tanja ( 15mm). Pošto su ploče po dimenzijama malo šire, a da bi sve bilo lepo isečeno, u pomoć su pozvali deda Ranka  iz komšiluka, koji se kao penzioner iz hobija bavi stolarskim zanatom. On je doneo posebnu napravu sa kojom je bilo moguće lepo i ravno odseći delove blažujke koji smetaju.

 

Da bi bili u mogućnosti da menjaju raspored hvatova bilo je potrebno probušiti više rupa nego što je planirano da bude hvatova. Na sve tri ploče ukupno je izbušeno preko 150 rupa, u čemu su i dečaci svesrdno pomagali sa svojim alatom i zaštitnom opremom 🙂

 

 

Nakon bušenja, potrebno je svaku ploču očistiti od piljevine, tu isto nije bilo problema…..

 

Sada je bilo neophodno sa zadnje strane postaviti matice koje se ukucavaju u drvo, jer kad se ploče montiraju na zid , pristup nije moguć.

 

nakon pripreme za farbanje koju su opet obavili budući penjači ( jednim delom……svoje odeće) , pristupili su bojenju.

Za temu su odabrali motive iz prirode (more, kopno, planinske vrhove….). Da bi sve proteklo kako treba i da ne bi bilo previše ispravljanja, tata je nadgledao nanošenje osnovnog premaza.

Nakon sušenja, u pomoć su pozvali brata i dve sestre kako bi započetoj temi udahnuli život i dali pravi dečiji pečat.

Mora se priznati da dečija mašta smišlja svašta, a to dokazuju narende slike.

 

Montažu su obavili stručnjaci za takve stvari ( deda i tata ) , uz pomoć nekoliko tatinih drugara 🙂

 

Posle stene su došle na red sigurnosne mere. Postavljene su dve sigurnosne ploče (planinarske-atestirane), koje su učvršćene šrafovima koji prolaze kroz tavansku ploču. Na njih su karabinerima prčvršćena dva lanca i kroz oba lanca je zakačen treći karabiner kroz koji prolazi sigurnosno uže.

Nezaobilazna stavka je i sigurnosni pojas ( za dečiji uzrast ) , koji je do njih stigao čak iz Slovenije, a doneo ga je tatin drugar prilikom jednog putešestvija . On je želeo da ostane anoniman, pa ćemo ga zvati po nadimku ….. Hvala LIĆIMURE.

Hvatovi su kupljeni u Beogradu, a prozivode ih dva momka koji se inače bave penjanjem. Prave se od mešavine epoksidne smole, peska i posebne boje sa smolu. Oblike su dizajnirali sami.

Nakon nekoliko dana dodali su i deo koji nedostaje na samom vrhu stene. Tata je docrtao planete 🙂

 

Od tate smo saznali da je u planu da se na jedan deo stene postave daščice , koje izgledaju kao one koje koriste u zabavnoj emisiji “Nindža ratnik”. Obećali su da će se javiti kad to urade, kako bi smo slikali.

 

Lep poklon deci za novu godinu, u svakom slučaju bolje nego mobilni telefon 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This article has 13 Comments

 1. Fenomenalno!! Da li mozete da napisete gde mogu da se kupe hvatovi u Beogradu, takodje smo zainteresovani za istu ideju za deciju sobu.

  1. Poštovana,

   drago mi je da vam se ideja sviđa. Hvatove možete kupiti ne nekoliko mesta u Beogradu, ali ne smem da vam dostavljam podatke na ovaj način. Poslaću vam mailom.

   s poštovanjem

   1. Imamo istu ideju za decu poput vase. mozete li , molim vas napisati mjesta u Bg gdje mogu uzeti hvatista i da li je moguce tu nabaviti i sigurnosni pojas i karabinjere. Hvala vam unapred i svaka cast na ideji, ne moze zdravije odrastanje od ovog.
    pozz

 2. Fantasticno! Ako mozete i sa mnom podeliti u mailu kontakte gde mogu kupiti hvatista i pojaseve za ovu ideju. Extra stvar ..bravo

 3. Odlican tekst. Jako redak. Spominje se u tekstu da neki momci prave hvatove. Ako mi mozete mejlom poslati njihov kontakt, hvala.

 4. Fantaztično…
  Planiram slično vašoj steni da napravim svome klincu pa me interesuje koju veličinu hvatišta mi preporučujete, tj. koje ste vi hvatove koristili i od kog prodavca ste ih nabavili.
  Pozdrav

 5. Sve pohvale!

  Molim vas da mi posaljete kontakt za kupovinu hvatova.
  Unapred zahvalan i jos jednom bravo za ideju i realizaciju.

  Pozdrav

  1. Poštovani,

   Pojas za decu je kupljen u Sloveniji u Decathlon-u, navedeno je u tekstu. Trebalo bi da može da se kupi u Srbiji. https://www.decathlon.rs/p/8359998_penjacki-pojas-easy-3-plavi.html

   Što se tiče bezbednosti, nije navedeno u tekstu, ali naravno da postoji obezbeđenje. Penjač je vezan pojasom, a na drugom kraju užeta je tzv. planinarska osmica, i kroz nju prolazi uže kojim upravlja osoba zadužena za bezbednost penjača. Nema penjanja na stenu bez prisustva odrasle osobe zadužene za bezbednost.

   1. Što se tiče bezbednosti visina uopšte ne mora da ide do 4m kao što je ovde slučaj pa ne bi trebao ni pojas ni dodatno uže. Za decu dovoljno je 2m visine recimo i dole se postavi strunjaca ili recimo kupi se sundjer na meru (10cm debljine dovoljno) i kod nekog tapetara se sašije navlaka od mebla.
    Ovo je svakako super odradjeno, ali recimo ko želi u stanu ovako nešto da napravi i nema neke mogućnosti da to bude preko 2.5m. Postoje i plastična hvatišta koja se upotrebljavaju u decijim igraonicama ili igralištima, ona su uglavnom jeftinija od ovih “profi” i za decu su sasvim dovoljna. Jedini problem je ako hoće i roditelji da se oprobaju u penjanju 🙂 pa onda preporuka za hvatišta koja su ovde upotrebljena.
    Svaka čast za odrađen posao i veliki naklon za roditelje što su ovo napravili!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *