Budućnost brodskih kontejnera-SUSTAINER HOMES

Upotreba starih brodskih kontejnera kao životnog prostora nije ništa novo i neuobčajeno, sa aspekta održivog razvoja i reciklaže. Međutim, kompanija SUSTAINER HOMES je otišla korak dalje i prozivodi kontejnere u kojima se može živeti, bez potrebe za priključivanjem za strujnu, vodovodnu ili gasnu mrežu.

Sustainer_homes1

Glavni razlog za svoj dizajn kompanija je pronašla u stalnom rastu rentiranja stambenog prostora i samoj potrebi za stambenim prostorom.

Prevashodno su dizajnirani kao stambeni, ali se mogu koristiti i kao hoteli, vikendice ili čak i kao smeštaj za hitne slučajeve.

U ponudi je nekoliko veličina, a manji za 1-2 osobe i površine od oko 30m2 košta 75.000€. Proizveden je i prvi primerak i trenutno je u fazi testiranja.

Dolazi potpuno opremljen sa kuhinjskim aparatima i nameštajem koji je napravljen najvećim delom od ECOboard ploča (materijal koji se proizvodi od presovane trave). Kuhinjske slavine su potpuno bez olova, a stolice su od starih frižidera  i obojene bojom na bazi lanenog ulja.

Sustainer_homes2

Pijaća voda se dobija sakupljanjem kišnice i filtriranjem po Holandskom standardu za pijaću vodu. U isto  vreme, otpadna voda se filtrira pre ispuštanja u zemlju, kako bi se eliminisali zagađivači. Otpad iz toaleta se razdvaja na tečni i čvrsti deo, zagreva se da bi se eliminisale bakterija i zarim kompostira.

 

Sustainer_homes3

Nadprosečna izolacija i toplotna pumpa male snage omogućavaju ugodan boravak, kako zimi tako i u letnjem periodu.

Sustainer_homes4

Za proizvodnju energije koriste se solarni paneli i vetroturbine, što je dovoljno da zadovolji energetske potrebe objekta. Podršku pružaju i baterije kapaciteta 20KWh.

Sustainer_homes5

 

(IZVOR:Gizmag)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *