HAUS TOR za odmor :)

Površina ove kućice je oko 20m2. HOUS TOR je naziv koji su joj dali Edi i Hana, koji su je ujedno i napravili.

Hana je odrasla u kući koju je njen otac napravio, pa je jedino prirodno bilo da ona nastavi tradiciju. Za početak su imali samo 20 hektara zemlje i bez projekta krenuli u gradnju. Rezultat je zanimljiva kućica koja je potpuno energetski nezavisna.

1 2

Neverovatno je da je kućica udaljena samo 15 minuta od grada. Od glavnog puta udeljena je tek nekih 100m.

4

Na svakom koraku se vidi da su vešte ruke bile upletene u sve što je napravljeno na parceli.

Trudili su se da iskoriste što više recikliranog materijala i učine kuću jednostavnom za život, održavanja i pre svega što jeftinijom.

3

Za frižider koriste hladnjak, tzv. hladnu kutiju, u koju stavljaju led koji zimi sakupe, odnosno vodu koju zimi zamrznu, naziv mu je više nego intrigantan “YETI”.

5

Pošto su koristili uglavnom recikliran materijal to je uticalo  na boje u kući.

6

Dnevna soba se bazira na velikoj sofi oko koje se sve vrti.  Za osvetljenje koriste uljane lampe i nekoliko LED svetiljki, za koje struju obezbeđuju solarni paneli na krovu.

7

Tu je i trpezarija u kojoj dominira versatilni IKEA sto, koji je prevashodno za njih dvoje, ali može da se rasklopi kako bi se udobno smestile 4 osobe ili potpuno sklopi da ne smeta. Takođe ima i ugrađene fioke.

8

Kuhinja je priča za sebe. Oboje vole da kuvaju pa su je uredili u skaldu sa svojim željama. Velika sudopera ispod koje je kanta od 20l, koju prazne i od dela otpada proizvode kompost sa svim ostalim kuhinjskim otpadom.

9

Ne smemo zaboraviti ni prostor za spavanje

10 11

U letnjem periodu za kupanje koriste solarni bojler koji je napolju, dok zimi zagrevaju sneg na šporetu na drva. Toalet takođe proizvodi kompost. Na narednoj slici možete videti vodu za piće sa leve strane, a za kupanje sa desne.

12

 

piše:offgridquest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *