Super kompost – inovativna upotreba otpada

U današnje doba naprednog tehnološkog razvoja i ubrzanog iskorišćavanja prirodnih
resursa,  jedan od najvećih izazova je očuvanje zdrave životne sredine. Velike
kompanije imaju tendenciju da se sve više bave društveno odgovornim poslovanjem
i tako doprinose dugoročnom održivom razvoju.

Jedna od takvih kompanija
je i Carlsberg Srbija koja većinu sirovina za proizvodnju dobija direktno iz
prirode, i samim tim, želi da svojim poslovanjem doprinese očuvanju zdrave
životne sredine. Jedan od najvažnijih koraka na tom putu je svakako upravljanje
otpadom.

U saradnji  sa Institutom za zemljište i Ministarstvom poljoprivrede prepoznat je značaj projekta “super kompost”, i izvršene su neophodne analize koje su potvrdile kvalitet ovog  oplemenjivača zemljišta. Uz saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine, započet je ovaj značajan projekat. Ovaj organski oplemenjivač može da se koristi kao dopunsko đubrivo za sva, pa i degradirana zemljišta. Primenjuje se u uzgajanju ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura, kao i vinove loze.

Od početka proizvodnje i prodaje super komposta, kompanija više ne plaća naknadu za odlaganje mulja na deponiju, kao ni njegov transport, zbog čega godišnje u proseku uštedi oko 20.000 EUR. Proizvedene količine komposta  su značajne. Uzimajući u obzir da je polovinu ukupnog otpada koji je odlagan na deponuju činio mulj iz stanice za prečišćavanje otpadnih voda, njegovom preradom u “super kompost”, kompanija je smanjila količinu otpada sa 4 na 2%.

Projekat super kompost  je zvanično počeo sa primenom u septembru 2012. godine. Imajući u vidu da je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda jedno od najsavremenijih u Srbiji, da bi se dobio super kompost kakav je danas, bile su potrebne minimalne izmene u radu postrojenja. Pozivajući se na zahteve direktive EU, Carlsberg Srbija je prva kompanija u našoj zemlji koja je dobila sve potrebne dozvole relevantnih institucija za proizvodnju i distribuciju super komposta. Danas, kada otpad više ne posmatramo kao  izgubljen resurs, nego kao sirovinu, ovim projektom se smanjuju negativni uticaji na životnu sredinu, a kompanija uspeva da pomeri granice korporativne društvene odgovornosti, postavljajući pritom i nove standarde.

 

(izvor: ekobalans.net)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *