U Užicu otvoren prvi eko hostel u Srbiji

Dvojica mladih Užičana Marko Ristovski i Milan Bogojević otvarili su prvi eko hostel u Srbiji koji je tematski posvećen Užičkoj republici ,čiji naziv i nosi.

Marko i Milan su iznajmili kuću od 200 kvadratnih metara, uradili biznis plan i projekte rekonstrukcije i uređenja za ekološki hostel i krenuli u potragu za novcem pre godinu dana. Na forumu “zelenih ideja” fondacije Rokfeler,Erste banke i fondacije Trag njihova ideja proglašena je najboljom od 109 projekata i dodeljeno im je osam hiljada dolara.Od Nacionalne službe za zapošljavanje dobili su 150.000 dinara za pokretanje sopstvenog biznisa,a od grupe 484 i USAID-a opremu vrednu 1200 evra.

republik hostel 2

Za uređenje objekta u eko hostel bilo im je potrebno 20.000 evra, koje su zaokružili uz pomoć roditelja i bankarskih kredita.

I tako je Užice dobilo prvi eko hostel u zemlji koji raspolaže sa 25 ležajeva.

“Svi ležajevi i nameštaj napravljeni su od drvenih paleta.U hostelu koristimo obnovljive izvore enrgije kao što su štedljive baterije u kupatilima i kuhinji, prečišćače za otpadnu vodu, solarni kolektor za dogrevanje potrošne vode, kao i one u sistemu za grejanje. Uvodimo štedljivu rasvetu i niz ekoloških ideja”, kaže Tanjugu jedan od vlasnika Milan Bogojević.

Pored toga što je jedini ekološki hostel “Repablik” je i jedini tematski u duhu Užičke republike sa simbolima narodnooslobodilačke borbe.

republik hostel 3

“Mi Užičani su ponosni na Užičku republiku i hteli smo na ovaj način da naš hostel stavimo u funkciju promocije našeg kraja. Po potrebi možemo da organizujemo gostima i izlete do Kadinjače i do ostalih turističkih lokaliteta u Zlatiborskom okrugu”, kaže Tanjugu direktor hostela Marko Ristovski.

Hostel je u proteklih mesec dana koliko je radio, pre svečanog otvaranja na Dan Užicke republike, imao već stotinu noćenja gostiju iz 15 zemalja sveta.

 

(IZVOR: Tanjug)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *