Veštačka stena u kući

Danas imamo jednu zanimljivu priču. Naime, roditelji dva dečaka od 5 i 8 godina odlučili su da na jedan zid u hodniku postave veštačku stenu. Zid je poprilično veliki, visok 4m a širok 2m.

Kažu da se ideja za tako nešto rodila zbog toga što oba dečaka, a posebno stariji vole da se penju svuda. Stena je postavljena u kuću, kako bi tokom cele godine klinci mogli da uživaju u pentranju.

Pre početka radova, prikupili su nephdone informacije , koji matirijali se koriste i gde se sve može pribaviti.

Počeli su sa pločama koje će biti montirane na zid, izbor je pao na BLAŽUJKU debljine 18mm. Kupljene su tri ploče. Može da se koristi i šper ploča, ona može biti i tanja ( 15mm). Pošto su ploče po dimenzijama malo šire, a da bi sve bilo lepo isečeno, u pomoć su pozvali deda Ranka  iz komšiluka, koji se kao penzioner iz hobija bavi stolarskim zanatom. On je doneo posebnu napravu sa kojom je bilo moguće lepo i ravno odseći delove blažujke koji smetaju.

 

Da bi bili u mogućnosti da menjaju raspored hvatova bilo je potrebno probušiti više rupa nego što je planirano da bude hvatova. Na sve tri ploče ukupno je izbušeno preko 150 rupa, u čemu su i dečaci svesrdno pomagali sa svojim alatom i zaštitnom opremom 🙂

 

 

Nakon bušenja, potrebno je svaku ploču očistiti od piljevine, tu isto nije bilo problema…..

 

Sada je bilo neophodno sa zadnje strane postaviti matice koje se ukucavaju u drvo, jer kad se ploče montiraju na zid , pristup nije moguć.

 

nakon pripreme za farbanje koju su opet obavili budući penjači ( jednim delom……svoje odeće) , pristupili su bojenju.

Za temu su odabrali motive iz prirode (more, kopno, planinske vrhove….). Da bi sve proteklo kako treba i da ne bi bilo previše ispravljanja, tata je nadgledao nanošenje osnovnog premaza.

Nakon sušenja, u pomoć su pozvali brata i dve sestre kako bi započetoj temi udahnuli život i dali pravi dečiji pečat.

Mora se priznati da dečija mašta smišlja svašta, a to dokazuju narende slike.

 

Montažu su obavili stručnjaci za takve stvari ( deda i tata ) , uz pomoć nekoliko tatinih drugara 🙂

 

Posle stene su došle na red sigurnosne mere. Postavljene su dve sigurnosne ploče (planinarske-atestirane), koje su učvršćene šrafovima koji prolaze kroz tavansku ploču. Na njih su karabinerima prčvršćena dva lanca i kroz oba lanca je zakačen treći karabiner kroz koji prolazi sigurnosno uže.

Nezaobilazna stavka je i sigurnosni pojas ( za dečiji uzrast ) , koji je do njih stigao čak iz Slovenije, a doneo ga je tatin drugar prilikom jednog putešestvija . On je želeo da ostane anoniman, pa ćemo ga zvati po nadimku ….. Hvala LIĆIMURE.

Hvatovi su kupljeni u Beogradu, a prozivode ih dva momka koji se inače bave penjanjem. Prave se od mešavine epoksidne smole, peska i posebne boje sa smolu. Oblike su dizajnirali sami.

Nakon nekoliko dana dodali su i deo koji nedostaje na samom vrhu stene. Tata je docrtao planete 🙂

 

Od tate smo saznali da je u planu da se na jedan deo stene postave daščice , koje izgledaju kao one koje koriste u zabavnoj emisiji “Nindža ratnik”. Obećali su da će se javiti kad to urade, kako bi smo slikali.

 

Lep poklon deci za novu godinu, u svakom slučaju bolje nego mobilni telefon 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

admin Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *