Gde izolovati?

Kako bi smo zanli gde treba da izolujemo stambeni objekta moramo prvo da vidimo gde sve postoje gubici odnosno dobici.

Generalno gledano, najveći procenat od ukupnih toplotnih gubitaka jednog objekta zazimaju gubitci kroz  tavansku ploču, odnosno krov. Topao vazduh se podiže gore i prvo na šta nailazi je tavanska ploča, koja je obično od betona. Nakon toga dolazi nekotrolisano strujanje vazduha kroz strukturne nesavršenosti u objektu. Tu su svrstane rupe i pukotine u zidovima, nedovoljno dobro zaptiven prostor između prozora i zida ili spoljašnjih vrata i zida, roletne i tako dalje. Sami prozori i spoljna vrata imaju najlošije izolacione karakterisitke od svih elemenata spoljašnjeg omotača objekta, te su i oni zaslužni za određene gubitke. Posle prozora na listi su  zidovi i pod.

 

GUBICI-ZIMI-đ

Gledano sa strane toplotnih dobitaka, u letnjem periodu, situacija je slična.  Zagrevanje preko tavanske ploče, odnosno krova , zatim dolaze zidovi, nakon njih prozori, pod, a nekotrolisano  strujanje vazduha je znatno manje nego zimi, jer je temperaturna razlika manja.

DOBICI-LETI

Treba napomenuti da procentualno učešće pojedinih delova objekta u ukupnim gubicima varira od objekta do objekta. Zašto? Negde su zidovi deblji, negde su napravljeni od različitog materijala (cigla, beton, blok…). Na nekim objektima su velike  staklene površine, negde prozori i vrata lošije dihtuju.  U nekim slučajevima je  ispod stambenog dela objekta podrum a negde zemlja i tako dalje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *