Grejanje objekta

Efikasnost sistema za grejanje je veoma bitna iz prostog razloga što se najveći deo energije jednog domaćinstva utroši baš u tu svrhu. Tamo gde  postoji velika potreba za energijom  postoji i najveća mogućnost da se ostvari ušteda.  Smanjenjem potrošnje energije smanjuje se  emisija štetnih gasova koji utiču na klimatske promene.  Osvrnućemo se malo na izvore energije kako bi bilo jasno zašto efikasnost  vrlo bitna.

Izvore energije možemo pedeliti na obnovljive i one koji se ne obnavljaju.

-Obnovljivi izvori energije su  Sunce, vetar, geotermalna energija, drvo, biomasa.

-Izvori  koji  se troše, a ne obnavljaju  se  su  fosilna   goriva (ugalj, nafta, zemni gas).  Izvori  fosilnih goriva su ograničeni  i  kako se njihove zalihe smanjuju  cena  im raste.  Većina domaćinstava koristi  fosilna goriva kao izvor energije, tako da upotreba efikasnih  sistema za grejanje ima dvostruki  smisao. Prvi i najbitniji je naravno smanjenje uticaja na životnu sredinu, a drugi je da se smanjuju  troškovi jer je smanjena potrošnja energenata.

Budućnost predstavljaju  Co2  neutralni sistemi, to znači da njihovom upoterbom ili nema emisije Co2 ( solarni )  ili je emisija jednaka  apsorbovanom  Co2  u toku životnog veka (kao što je drvo ili biomasa).

Gledano sa aspekta   efikasnosti  sistema za grejanje SOLARNI su ubedljivo na prvom mestu. Solarna energija je besplatna i nema emisije CO2.

GEOTERMALNI  su odmah iza njih, zatim dolaze DRVO i BIOMASA, FOSILNA GORIVA i STRUJA.

GREJANJE

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *